11 Ritka bőrbetegségek

A bőr az emberi test legnagyobb szerve. Számos körülmény befolyásolhatja a bőrt. Néhányuk gyakori, míg mások ritkák.

Például sok ember tapasztalhatott ekcémát vagy csalánkiütést. Néhány bőrbetegség azonban sokkal kevesebb embert érint. Ezek közül sok örökölt feltétel.

Az alábbiakban felsorolunk 11 ritka bőrbetegséget, tüneteiket és lehetséges kezelést.

1. Blau -szindróma

Ez a ritka bőrbetegség általában 4 év alatti gyermekeket érint. Ez genetikai rendellenesség, és hasonló tünetekkel rendelkezik, mint a szarkoidózis.

A tünetek a következők:

A BLAU -szindróma nem gyógyítható, de lehetséges a tüneteinek kezelésére és kezelésére. Például a kortikoszteroidok segíthetnek a gyulladásban.

2. Az aktin prurigo

aktin prurigo (AP) egy olyan bőrbetegség, amely a napfény expozíciójára reagálva szélsőséges viszketést okoz.

A tünetek a következők:

A napfénynek kitett bőr gyakran mutatja a legsúlyosabb kiütést.

AP leggyakrabban az arcra, ajkakra, nyakra, mellkasra, karjaira és kezére emelkedik. Szemirritációt is okozhat. Ez a feltétel befolyásolhatja a test olyan helyeit is, amelyek nem kapnak közvetlen napfény expozíciót.

Az AP -re nincs gyógymód. Az emberek azonban kezelhetik a tüneteket azáltal, hogy korlátozzák a napsütést és megvédik magukat, amikor nagyon napsütéses napokon mennek ki.

A felpattanások során az emberek használhatják:

3. Hámozó bőr szindróma

A bőr szindróma (PSS) hámozás egy ritka genetikai bőrbetegség, ahol a bőrcsökkentés gyorsított sebességgel történik. A betegség születéskor vagy korai gyermekkorban kezdődhet.

olyan tényezők, mint a hő és a súrlódás, súlyosbíthatják a hámozást, ami csak a végtagokat vagy az egész testet érintheti.

A PSS lehetséges tünetei a következők:

A PSS kezelése magában foglalja a bőr megfelelő hidratálását. Nincs mód arra, hogy megállítsák a bőrcsökkentést.

4. Argyria

Az argyriai embereknek a bőr színének változásait tapasztalják meg, mivel ezüst sók felhalmozódnak a testben. A bőr kék-szürke megjelenésű.

Ez akkor fordulhat elő, amikor egy személy öngyógyszeres kiegészítőkkel vagy más ezüst anyagokkal. Ez előfordulhat az ezüst foglalkozási kitettsége miatt, például a fémötvözet gyártásában.

Az argyria jelei a következők:

Argyria állandó állapot. A 2020 -as tudományos irodalmi áttekintés azonban azt sugallja, hogy a lézerkezelés csökkentheti az argyriai emberek pigmentációját.

5. Az eritropoietikus protoporfiria

eritropoietikus protoporfiria anyagcsere -rendellenesség. Ez a ferrochelatáznak nevezett enzim örökölt hiánya miatt fordul elő.

Az ilyen rendellenességgel rendelkező embereknek fényérzékeny bőrük van – a bőr, amely érzékeny a napfényre.

Ennek a bőrbetegségnek a tünetei a következők:

Hólyagolás és kéreg is előfordulhat, de ezek a tünetek ritkábban vannak. Az idő múlásával az állapot a bőr hegesedéséhez és megvastagodásához vezethet.

Nincs gyógymód az eritropoietikus protoporfiria számára. Az embereknek korlátozniuk kell a napsütést, hogy megakadályozzák a fájdalmas reakciót.

6. Lamellar ichthyosis

Az ezzel a ritka genetikai betegséggel született csecsemők viaszos bőrréteggel rendelkeznek, amelyet néhány héten belül eldobnak. Miután eldobták ezt a réteget, az alatta lévő bőr piros és pikkelyes.

A betegség egyéb tünetei:

Az első kezelés az, hogy abbahagyja a reakciót okozó gyógyszer szedését.

Azoknak az embereknek, akik gyanítják, hogy ilyen állapotuk van, sürgősségi orvosi kezelést kell kérniük.

9. Epidermolysis bullosa

Az epidermolysis bullosa az örökölt bőrbetegségek csoportjára utal, amelyek hólyagokat és léziókat okoznak a bőrön és a nyálkahártyákon.

A hólyagolás általában olyan helyeken fordul elő, ahol súrlódás van. Ez a kisebb traumákra reagálva is megjelenik.

Nincs gyógymód az epidermolysis bullosa, de az emberek a bőr védelmével és a hólyagképződés elkerülésével képesek kezelni az állapotot.

10. Chromhidrosis

A kromhidrózisban szenvedő emberek színes izzadságot eredményeznek. Általában azután kezdődik, hogy egy ember pubertáson megy keresztül.

A tünetek között szerepel:

Ez a betegség ritka, de jóindulatú. Az orvosok ezt aktuális kapszaicin krémmel vagy Botox injekciókkal kezelhetik.

11. Necrobiosis lipoidica

necrobiosis A lipoidica olyan kiütés, amely befolyásolja az alsó lábakat, és a nőknél gyakoribb. Ez általában a cukorbetegségben szenvedő embereket érinti, de másokat is érinthet.

A kiütés lehet:

A kiütés gyakran egy kiemelkedő erekkel rendelkezik. Kisebb trauma miatt feküdhet. A fekélyek fertőzéshez vezethetnek.

Egyes kezelési lehetőségek helyi szteroidokat, szteroid injekciókat vagy niacinamidot tartalmaznak. Időnként nincs szükség kezelésre.

mikor kell kapcsolatba lépni egy orvossal

Ezen körülmények közül néhány örökletes, ami azt jelenti, hogy az emberek születése óta vannak, vagy korán fejlesztik őket gyermekkorban.

Azoknak az embereknek, akiknek a bőre zavarja őket kiütés vagy más betegség miatt, konzultáljon dermatológussal. A legtöbb kiütés nem komoly aggodalomra ad okot.

Az Amerikai Dermatológiai Akadémia azt javasolja, hogy az emberek forduljanak fel orvoshoz a kiütésért, ha:

Összegzés

A ritka bőrbetegségek genetikai kapcsolata van, és az emberek valamilyen módon örökölik őket. Az emberek azonban néha az életben ritka bőrbetegség alakulhatnak ki az élet későbbi szakaszában.

Azoknak az embereknek, akik aggódnak a bőr egészsége miatt, beszéljenek egy bőrgyógyászkal. Ha valaki zavartan érzi magát a bőrén, akkor érdemes egy egészségügyi szakemberrel beszélni, hogy megfelelő diagnózist szerezzen.

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, tudományos kutatásokból származnak, akadémiai kutatásokból intézmények, orvosi folyóiratok és egyesületek. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.